Witajcie :)
Pewnie podobnie jak my nie jesteście fanami gotowania czegokolwiek przy takich temperaturach jakie nas ostatnio dopadły. Jeśli tak jest, to może będziecie zainteresowani spaghetti bez gotowania?:) Tu z pomocą przychodzą znajomi weganie, a dokładniej książka kucharska Marty Dymek, znanej jako Jadłonomia. Proponuje ona spaghetti z cukinii z sosem z suszonych pomidorów i prażonych pestek dyni. Pyszności!:) Do przygotowania takiego spaghetti potrzebna jest obieraczka do warzyw typu julienne - można ją kupić w Internecie lub w sklepach z akcesoriami kuchennymi. Julienne nie kosztuje więcej niż 15 zł, a dzięki niej wyczarujecie wiele smacznych potraw :)
Składniki:
2 nieduże cukinie
pół słoika suszonych pomidorów
1/4 szklanki prażonych pestek z dyni
pół łyżeczki syropu klonowego lub miodu
2-3 łyżki oliwy
szczypta chili
sól, pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
starty parmezan
Przygotowanie:
1. Cukinię dobrze umyj. Przygotuj dużą miskę z zimną osoloną wodą. Obieraczkę do julienne przyłóż do cukinii i pociągnij wzdłuż warzywa, powtarzaj czynność aż dojdziesz do pestek. Paski cukinii przekładaj do miski z wodą, a gdy obierzesz całą wstaw miskę do lodówki.
2. Gdy cukinia się chłodzi, przygotuj pesto. Zmiksuj suszone pomidory, pestki dyni, syrop klonowy, oliwę, chili, sól i pierz. Jeśli pesto będzie zbyt suche dodaj jeszcze trochę oliwy.
3. Schłodzoną cukinię odcedź z wody i wymieszaj dokładnie z pesto. Podawaj z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz parmezanem.
Nasze oceny:
Basia: Zakochałam się w tym daniu, mogłabym jeść nie na okrągło. "Makaron" z cukinii jest pyszny i chrupiący, a suszone pomidory nadają mu charakteru :) Moja ocena: 10/10.
Pomysł super! Musze kiedyś wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuję, bardzo smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńi bardzo szybko się je przygotowuje :)
UsuńBardzo lubię cukinię, danie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńcukinia w takim wydaniu jest wspaniała :)
OdpowiedzUsuńKurczę, od dawna chciałam wypróbować takie warzywne spaghetti. Wygląda super i pewnie świetnie smakuje, takie leciutkie wonne danie :)
OdpowiedzUsuńcukinia jest delikatna i chrupka, a pesto z suszonych pomidorów dosyć wyraziste w smaku, więc fajnie się całość komponuje :)
Usuńwygląda reewelacyjnie! Kocham cukinię pod każdym względem, więc bardzo kusi mnie ta propozycja :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Ekstra danie, bardzo przypadł mi do gustu taki obiad :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny wspaniała propozycja :-)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda:) Koniecznie muszę zdobyć taką obieraczkę.
OdpowiedzUsuń